2/11/2009

Viata versus cariera....


Observ ca de la un timp, in toata mass-media este prezentat, constant, cateun caz de de nepasare, indiferenta a medicilor romani fata de pacienti. Sa fie realitate sau o simpla nascocire a asa- zisilor « deontologi », cei care sunt obligati sa verifice informatia din mai multe surse ??!!! Raspunsul este evident : o realitate cruda a lipsei de profesionalism si devotament fata de profesie a medicilor . Care ar putea fi sursele acestor evenimente ??Salariul mic, conditiile proaste oferite la locul de munca.Nu ii contrazic pe cei care se plang de prea putinii bani primiti….. lucru valabil intregii societati autohtone….dar dincolo de cat de bine remunerat este, un medic este om si trebuie sa nu ramana indiferent la problemele semenilor sai, fiind obligat, nu atat de fisa postului, cat mai ales de statutul de fiinta umana si de moralitate.Un medic trebuie sa ofere un prim ajutor celor care se prezinta la cabinetul lui, netinand cont de statutul social, etnie si alte surse de discriminare ale indivilor, asta in cazul in care se poate numi « om » si are pretentia, ca la randul sau, sa fie tratat ca atare.

Consider ca orice padure are uscaciunile ei, asa si in sistemul sanitar exista verigi slabe si prin urmare lipsa de profesionalism a medicilor romani nu este o trasatura dominanta a acestei bresle profesionale, insa tinde sa devina general valabila. Din pacate, lantul slabiciunilor porneste tocmai din varful piramidei, si anume de la reprezentantii Guvernului, cei care se ocupa de gestionarea sistemului sanitar, practicand un management ineficient, dar mai ales inechitabil. In consecinta, la « carma » Ministerului Sanatatii ar trebui pusa o persoana din domeniu care sa fie si un bun manager. Utopie sau realitate !!???? Tind sa cred ca exista persoane capabile sa se ocupe de un domeniu de o mare importanta pentru cetatenii acestei tari si as aduce in discutie nivelul natalitatii, mortalitatii, a scaderii sperantei de viata si a numarului mare de imbolnaviri.

In concluzie, nu pot decat sa sper ca de acum inainte nu vor mai exista cazuri de indiferenta totala a medicilor fata de semenii lor si ca acestia vor dovedii ca sunt oameni, inainte de a fi medici.

Niciun comentariu: