2/11/2009

Ballantine's Day ........


“Pe 14 nu sarbatoresc nimica ca de aia exista Dragobetele”, “Trebuie sa caut un cadou iubitei mele ca se apropie Sfantul Valentin”, acestea sunt cuvintele spuse de reprezentantii celor doua tabere, pro, respectiv contra sarbatoririi zilei indragostitilor, importata de peste ocean.
Am observat ca desi mai sunt voci care spun ca nu este o zi specifica tarii noastre, ea prinde radacini tot mai adanci cu fiecare an ce trece.Daca ar fi sa intreb cine a fost Valetin, mai mult de 80% dintre cei chestionati ar spune ca este protectorul iubirii, fara a oferii mai multe detalii.Din acest motiv, m-am gandit ca este benefic sa fac o scurta prezentare a istoriei, sau mai bine zis a legendei Sfantului ValentinExista mai multe versiuni ale acestei istorioare, care imbinate au nascut o legenda: legenda Sfantului Valentin.
Se spune ca Valentin a fost un preot roman martirizat in timpul persecutiei lui Claudius in anii 269-270 d.c. Tanar fiind, Valentin ii ajuta pe crestini in vremurile persecutiei. El a fost prins si bagat in inchisoare, unde a devenit un propovaduitor. Tocmai de aceea a fost condamnat la moarte la data de 14 februarie-269. In timpul petrecut in inchisoare el trimitea mesaje de imbarbatare prietenilor spunandu-le “Amintiti-va de Valentin” si “Va iubesc”. O alta varianta spune ca Valentin a fost un preot care casatorea cuplurile in secret, impotriva legii date de Imparatul Claudius care interzisese casatoria.Acest preot a fost dus la inchisoare deoarece refuzase sa treaca la credinta in zeii pagani. In inchisoare, el se imprieteneste cu fiica temnicerului pe care o convinge sa creada in Dumnezeu. In ziua executiei sale–14 feb. 269, Valentin scrie o scrisoare de dragoste fetei temnicerului, pe care nu o semneaza.
Totodata, se vorbeste de festivalul pagan “Lupercalia” in care se sarbatorea dragostea. Cand avea loc Lupercalia se obisnuia sa se scrie numele tuturor fetelor nemaritate, care apoi se introduceau intr-o cutie. Fiecare barbat extragea cate un astfel de biletel, iar fata aleasa devenea iubita lui pentru un an intreg.In 496 Papa Gelasius schimba Lupercalia de la 15 la 14 februarie in incercarea sa de a stopa aceasta sarbatoare pagana. Biserica intelege ca nu este nimic rau in a sarbatori dragostea, ci doar elementele pagane care aduceau o insulta la adresa divinitatii. Lupercalia s-a sarbatorit in continuare, dar aceasta a ramas marcata ca ziua Sf.Valentin. Astfel, Valentin a inceput sa fie cunoscut ca fiind protectorul indragostitilor.
Din punctul meu de vedere, originea sarbatorii zilei indragostitilor si- a pierdut amprenta de odinioara, transformandu-se, asa cum spunea acum cateva zile un cunoscut cantaret de muzica populara, in “shopping day”,” ballantine’s day” si in ultimul rand in ziua indragostitilor, profanul inghitind sorgintea sacra a acestei sarbatori.
Tind sa cred, ca in contextul globalizarii si a dorintei romanilor de a se afla la “standarde inalte” asimilarea acestei zile a indragostitilor nu are niciun efect negativ, insa trebuie sa nu uitam de Dragobete, sarbatoarea autohtona a iubirii.Avand doua "festivaluri" ale sarbatoririi dragostei, este un motiv in plus de a ne arata iubirea fata de persoanele dragi.Am sa revin cu un articol despre Dragobete.

Niciun comentariu: