1/20/2009

hamburger vs. croissant

Zilele trecute stateam si ma gandeam la asa zisa “lupta” dintre franceza si engleza si dupa o discutie cu un prieten din Elvetia, am realizat ca in contextual geo-politic actual nu ar trebui sa am in vedere o astfel de confruntare caci se doreste o uniformizare la nivel lingvistic a tarilor membre ale U.E. si in consecinta sunt necesare ambele limbi.Totusi, eu imi pastrez ideea de lupta dintre « frank si engleza » si incep sa caut motivele unei asa zise batalii, fie ea si aparenta, si sa fac conexiuni cu realitatea contemporana. ZIS SI FACUT… Am cautat niste articole din mass media legate de sommet-ul Francofoniei, ce a avut loc in tara noastra in anul 2006 si dupa o « radiografiere » a celor mai interesante articole am identificat « sursele sangeroasei confruntari dintre limbile franceza si engleza » si am putut declara « echipa castigatoare »

Dincolo de apartenenta Romaniei la Organizatia Mondiala a Francofoniei, cultura franceza pare sa aiba tot mai putine elemente de afirmare in societatea romaneasca, fie din cauza barierelor lingvistice - evidente, in pofida programei scolare , fie din cauza agresivitatii anglo-americane, agresivitate prezenta in toate mijloacele de comunicare.Romania a fost, pentru o saptamana, capitala mondiala a francofoniei. Dar cat de francofona e capitala Romaniei? Potrivit statisticilor, aproximativ 25% din populatia Romaniei e vorbitoare de franceza, procent ce pare exagerat la o prima vedere. E evident ca un calcul facut pe baza numarului de elevi care studiaza limba franceza in scoli ar putea conduce la o astfel de cifra, insa realitatea din teren e cu mult diferita.
“Oricum nu ne foloseste la nimica franceza”
In fata unei scoli de cartier din Bucuresti, un grup de elevi tocmai iese de la ore. Toti studiaza franceza, doua ore pe saptamana, dar sunt "varza", dupa cum singuri recunosc. O banala incercare de conversatie le da mult de furca. Unul singur are o tentativa firava, esuata in cele din urma.“Oricum nu ne foloseste la nimica franceza. Nici doamna nu ne chinuie cu lectii. Ne pune la sfarsit note dupa ce vede caietul”, spune Andrei S., elev in clasa a VII-a.Lucrurile se schimba radical cand vine vorba de engleza; toti au notiuni de baza, si spun ca internetul si jocurile sunt principalii "responsabili".
Situatia nu e cu mult diferita la licee. Intrebat de trei lucruri care ii vin in cap cand aude de Franta, Marian C. enumera fara ezitare Olympique Lyon, Peugeot si Zidane.Spune ca studiaza limba de sapte ani, dar i-a fost imposibil sa invete, argumentand ca nu poate “si nici nu prea vrea”- Sursa HotNews
Piff si Rahan - nisa francezei
Ion Uta, vicepresedintele Ligii de Cooperare Romano-Franceze, e de parere ca studierea limbii franceze se afla pe un trend descrescator : “Am facut o analiza a situatiei, iar la nivelul anului 1997 franceza avea un usor avans in fata englezei. Ulterior, situatia s-a egalizat, pentru ca acum engleza sa fie pe primul loc.” Explicatia data de Uta tine in primul rand de motoarele care fac engleza o limba mai accesibila.
Internetul, filmele, muzica sunt motivele pentru care engleza e mult mai populara. In ultima vreme, spaniola vine rapid din urma, in special datorita popularitatii telenovelelor.”
French bakery
Cultura nu e insa singurul instrument prin care o cultura se poate impune pe plan extern. McDonald's si KFC dovedesc ca America vine la tine acasa, chiar daca n-o vrei.
Dar Franta, ce face Franta din punct de vedere gastronomic? Vestita bucatarie frantuzeasca e reprezentata in Bucuresti prin cateva restaurante si patiserii. O vizita la unele dintre ele nu are darul de a te lamuri “cu ce se mananca” bucataria de la Paris. Snitzelul parizian si ciorba de burta nu sunt tocmai produse originare. Nici muzica din aceste stabilimente nu te duce cu gandul la filmele cu Brigitte Bardot, ci mai degraba la topurile muzicale difuzate in “heavy-rotation” de MTV. Cat despre lantul de patiserii intitulate “French Bakery”, nu sunt multe de spus. Te incearca un sentiment de nedumerire legat de nume, dar mai ales de unele produse: brownies, cookies, muffins, cheesecake si sandwich cu mozzarella….o dobrogeana ar fi fost perfecta pentru completarea meniului francez a la Micul Paris….

Actualmente, pot sa afirm ca limba engleza este cea mai vorbita si uzitata limba de circulatie internationala, ca limba franceza nu mai este preferata de adolescenti, desi ramane limba diplomatiei si a nobililor, astfel incat, in final, pot sa declar invingatoare limba engleza in asa zisa lupta cu franceza



Niciun comentariu: